Okrem vyrábania handmade kúskov a cestovania sa smelo angažuje aj v kuchyni. Teda, cukrárka zo mňa nebude, ale keďže tento koláčik zožal úspech, z čoho mám ohromnú radosť, tak pridávam recept aj vám. Je jednoduchý, rýchly a trošku tak falošný. Falošný preto, že som asi nahradila všetko, čo sa dalo, a tak vznikol skôr tvarohový koláčik podobný cheesecake-u.
Ingrediencie:
- 250 g sušienok
- 160 g masla
- 500 g jemného tvarohu
- 3 vajíčka ( bielka a žĺka oddelene )
- 1 vanilínový cukor
- 4 PL trstinového cukru
- 2 PL vanilkového pudingu
- ovocie či sladkosti na ozdobu ( ja som použila toffifee, hrozno, granátové jablko a kivi )

- V miske zmiešame rozdrvené sušienky s roztopeným maslom. Hmotu vysypeme do tortovej formy a popritláčame k jej dnu a okrajom. Pečieme 15 minút pri 170 stupňoch.
- V miske miešame tvaroh, trstinový cukor a vanilínový cukor až do jeho rozpustenia. Potom pridáme vanilkový puding a žĺtka. Následne miešame, až kým sa nám ingrediencie neprepoja. Potom pridávame sneh z vymiešaných bielkov.
- Tento krém vylejeme na vychladený sušienkový korpus a dáme zapiecť na 50 minút pri 150 stupňoch.
- Po upečení dozdobíme, necháme vychladnúť a podávame.
Dobré rady
- Ak pridáme na dno rúry plech s vodou, koláč nám zvrchu nepopraská a bude vláčnejší.
- Cheesecake by pri pečení nemal vôbec zhnednúť. Hotový bude, ak sa bude v strede stále trošku triasť. Po vychladnutí stuhne.
- Pri pečení neotvárajte trúbu, v strede by sa mohol prepadnúť.
- Ak šľaháte mixérom, tak pri najnižších otáčkach.

História cheesecake
- Prvý cheesecake vznikol v Grécku ešte za čias olympijských hier /776 p. n. l./. Vtedy jeho základ tvoril tvaroh a med.
- Najznámejším je New York Cheesecake. Tu už tvorí základ smotana a tvaroh. Inak je čistý, bez ovocia, čokolády a karamelu.
- Prvý oficiálny európsky recept vyšiel v kuchárskej knihe v r. 1545.
- Prelom nastal vznikom smotanového syra /Philadelphia cream/, z ktorého cheesecake pripravuje. Vznikol už v roku 1872.
- V Taliansku syr Philadelphia nahrádzajú syrom Riccota.
- A u nás, ako to zvyčajne poznáme, používame buď tvaroh alebo mascarpone.