tvarohovy_kolac_cheescake_s_receptom_smelo
Recepty

Tvarohovo-falošný cheesecake

Okrem vyrábania handmade kúskov a cestovania sa smelo angažuje aj v kuchyni. Teda, cukrárka zo mňa nebude, ale keďže tento koláčik zožal úspech, z čoho mám ohromnú radosť, tak pridávam recept aj vám. Je jednoduchý, rýchly a trošku tak falošný. Falošný preto, že som asi nahradila všetko, čo sa dalo, a tak vznikol skôr tvarohový koláčik podobný cheesecake-u.

Ingrediencie:

  • 250 g sušienok
  • 160 g masla
  • 500 g jemného tvarohu
  • 3 vajíčka ( bielka a žĺka oddelene )
  • 1 vanilínový cukor
  • 4 PL trstinového cukru
  • 2 PL vanilkového pudingu
  • ovocie či sladkosti na ozdobu ( ja som použila toffifee, hrozno, granátové jablko a kivi )
tvarohovy_kolac_cheescake_s_receptom_smelo.sk-min
  1. V miske zmiešame rozdrvené sušienky s roztopeným maslom. Hmotu vysypeme do tortovej formy a popritláčame k jej dnu a okrajom. Pečieme 15 minút pri 170 stupňoch.
  2. V miske miešame tvaroh, trstinový cukor a vanilínový cukor až do jeho rozpustenia. Potom pridáme vanilkový puding a žĺtka. Následne miešame, až kým sa nám ingrediencie neprepoja. Potom pridávame sneh z vymiešaných bielkov.
  3. Tento krém vylejeme na vychladený sušienkový korpus a dáme zapiecť na 50 minút pri 150 stupňoch.
  4. Po upečení dozdobíme, necháme vychladnúť a podávame.

Dobré rady

  • Ak pridáme na dno rúry plech s vodou, koláč nám zvrchu nepopraská a bude vláčnejší.
  • Cheesecake by pri pečení nemal vôbec zhnednúť. Hotový bude, ak sa bude v strede stále trošku triasť. Po vychladnutí stuhne.
  • Pri pečení neotvárajte trúbu, v strede by sa mohol prepadnúť.
  • Ak šľaháte mixérom, tak pri najnižších otáčkach.
tvarohovy_kolac_cheescake_s_receptom-min

História cheesecake

  • Prvý cheesecake vznikol v Grécku ešte za čias olympijských hier /776 p. n. l./. Vtedy jeho základ tvoril tvaroh a med.
  • Najznámejším je New York Cheesecake. Tu už tvorí základ smotana a tvaroh. Inak je čistý, bez ovocia, čokolády a karamelu.
  • Prvý oficiálny európsky recept vyšiel v kuchárskej knihe v r. 1545.
  • Prelom nastal vznikom smotanového syra /Philadelphia cream/, z ktorého cheesecake pripravuje. Vznikol už v roku 1872.
  • V Taliansku syr Philadelphia nahrádzajú syrom Riccota.
  • A u nás, ako to zvyčajne poznáme, používame buď tvaroh alebo mascarpone.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *