Smelo_recepty
Recepty

Recept na sladké tartaletky

Tak ako niektoré roky fičali muffiny či cupcakes, tento rok všade vídavam recepty na tartaletky. Tak som sa do ich výroby pustila aj ja. Už dlhšie sledujem tvorbu cukrárky Lulus bakery, ktorá má na svojom youtube kanály sladkú školu pečenia. Práve od nej som obkukala recept na cesto na tartaletky, ktoré sa hneď na prvý pokus vydarilo. Teda, krásou sú trošku inde, ale chuťovo boli výborné.

Na výrobu cesta som zmiešala:

  • 220 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 60 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • štipka soli
  • 1 celé vajíčko a jeden žĺtok

Na výrobu svetlej piškóty som vynechala kakao a 30 g pôvodného kakaa som rozdelila medzi múku a práškový cukor. Vyšlo to. Všetky suroviny som vymiešala v robotovi na pekné, jemné cesto. Hmotu potom stačí vložiť do sáčku a nechať hodinu v chladničke. Po hodine som si vyvaľkala cesto a začala s vykrajovaním, najlepšie pohárom s o niečo väčším priemerom ako má formička. Cesto je potrebné popritláčať k stenám formičky a prečnievajúce cesto ľahko odrezať nožom. Nakoniec som dno poprepichovala vidličkou, aby sa pri pečení nestalo, že sa cesto až príliš vypučí von. Všetky formičky som položila na plech a vložila do rúry na 12 minút a 175 stupňov. Po upečení som tartaletky hneď vybrala s foriem a nechala voľne vychladnúť. Potom už len naplniť a dozdobiť.

Na tieto prvé pokusy som používala formičky na tartaletky s priemerom 10 cm. Musím však povedať, že to neboli tartaletky, ale rovno tartalety. Boli fakt veľké a viac ako jednu si na posedenie dá asi málokto. Z uvedeného množstva cesta som vytvorila okolo 8-10 tartaletiek. Na ďalšie pokusy som preto zvolila menšie formičky vo veľkosti 4 cm, ktoré už boli ako také jednohubky. Možnosti je veľa.

Čo sa týka plnky, vyskúšala som 2. Jednu úplne čokoládovú a druhú citrónovú. Obe boli výborné.

Citrónový krém:

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 1 vanilínový cukor
  • šťava z 1 citróna
  • práškový cukor podľa chuti
Čitrónové tartaletky s kivi a granátovým jablkom

125 ml smotany na šľahanie vyšľaháme s vanilínovým cukrom do tuha. Potom pridáme mascarpone, citrónovú šťavu a práškový cukor podľa chuti. Všetko dokopy vyšľaháme na krém a začneme plniť tartaletky. Tie som dozdobila ovocím a vložila do chladničky. Krém ostane pekne tuhý aj po pár dňoch. Len či dovtedy vydržia aj koláčiky.

Citrónové tartaletky s kivi, jahodami a čučoriedkami

Čokoládová plnka:

Čokoládovú plnku som vytvorila iba z dvoch ingrediencií. Kvalitnej horkej čokolády a smotany na šľahanie. Takáto kombinácia je nazývaná ako ganache. Do misky si nalámeme kvalitnú horkú čokoládu. Tú zalejeme teplou šľahačkovou smotanou, ktorú si v hrnci zohrejeme tesno pod bod varu. Zmes necháme postáť a premiešame do hladkého krému. Potom môžeme plniť. Ganache je vhodné nechať stuhnúť v chladničke. 

Čokoládové tartaletky s orieškami a zlatým práškom

Podľa toho, či si chceme vytvoriť krém na polievanie alebo plnku kombinujeme aj množstvo jednotlivých ingrediencií. Na plnku sa odporúča pomer 2:1. Čiže 200 g horkej čokolády a 100 ml smotany na šľahanie. Výhodou je to, že si množstvo čokolády viete podľa potrebnej hustoty pridávať. 

Čokoládové tartaletky s jahodami, figami a čučoriedkami

Ak by ste sa rozhodli vytvoriť ganache z bielej čokolády, nepomýľte sa tak, ako ja. Z rovnakého pomeru sa vám krém nespraví. Pri bielej čokoláde je vhodné zvoliť pomer 3:1 a teda 300 g bielej čokolády na 100 ml smotany na šľahanie.

Na zdobenie som používala nielen ovocie, ale aj orechy či zlatý prášok 🙂

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *