jablkovy_kolac_recept

Jesenný jablkový koláč

Typický babičkin jablkový koláč či americký apple pie. Obe kombinujú jabĺčka s vôňou škorice. U mňa sa práve tento koláč spája s príchodom jesene a sychravými večermi pri sviečkach. A preto som sa teraz na sklonku novembra pustila do jeho pečenia aj ja. Veď čo iné sa dá robiť, keď vonku zúria búrky a lístie pofukuje zo strany na stranu. K tomu už len červený Tatratea s príchuťou jablka a hrušky a jesenný nedeľný večer s nádychom jabĺk sa môže začať.

Na prípravu potrebujeme:

Cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 50 g cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 dcl mlieka alebo 2 vajíčka
  • mlieko na potretie

Náplň:

  • 2 kg jabĺk
  • šťava z 1/2 citrónu
  • 1 PL mletej škorice
  • cukor
Jablkovy_kolac_recept

Postup:

  1. V miske si premiešame maslo, cukor, vanilínový cukor a vajíčka. Postupne pridávame múku a cesto rukami prepracujeme. Následne ho zbalíme a necháme chvíľku odležať.
  2. Medzitým si pripravíme náplň. Jablká ošúpeme, očistíme a nakrájame na kocky. Dáme ich do hrnca, pridáme šťavu z polovice citróna, cukor a škoricu. Prilejeme trošku vody a varíme, kým nám jabĺčka zmäknú. Potom ich stiahneme z ohňa, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť.
  3. Rúru si predhrejeme na 210°C. Medzitým si pripravíme cesto. Ja som ním, po vyvaľkaní, vyložila formu s priemerom 23 cm. Presahujúce okraje odrežeme. Do formy si na cesto následne vložíme pripravené jabĺčka. Zvyšok cesta vyvaľkáme a vykrojíme tenké prúžky, ktorými poprekladáme vrch koláčika.
  4. Vrch koláča potrieme mliekom a necháme piecť 20-25 minút.
  5. Po dopečení necháme vychladnúť a smelo podávame.

Rady na záver:

  • Nepreháňajte to s cukrom. Osladené jabĺčka oveľa viac púšťajú šťavu. Tá môže neskôr pekne vytekať z koláčika.
  • Pečiete bez váhy? 1 PL múky či cukru má približne 15 g.

Majte sladkú jesennú nedeľu priatelia. 🙂

apple_pie_recept

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *