halloween_finger

Halloweenske prsty

Pomaly tu máme koniec októbra a s ním aj dušičkové obdobie. Posledné roky sa však rozrástol trend oslavy halloweenu, halloweenskych párty či vyrezávania halloweenskych tekvíc. Vedeli ste o tom, že Halloween má svoje korene v Európe? Konkrétne u starých Keltov, ktorí takto oslavovali koniec žatvy a príchod zimy. Skončila sa pre nich nadvláda boha slnka, ktorého vystriedal boh zimy a smrti. Verilo sa, že práve tento deň je hranicou medzi svetom mŕtvych a svetom živých. A keďže sa v tomto období medzi nimi potulovali mŕtve duše, tak sa pre nimi bránili zapáleným ohňom. Zároveň im prinášali dary. Na zmätenie duchov taktiež používali strašidelné masky. Navyše, toto obdobie pre nich nebolo vôbec príjemné, keďže po minutí zásob pomaly nastalo obdobie hladu.

halloween_finger

Od r. 837 začal patriť tento sviatok aj v kresťanskej cirkvi mŕtvym. A tak máme Sviatok všetkých svätých, aj keď skôr v podaní spomínania na mŕtvych ako možnosti „trick or treat“. Tá v podstate znamená „niečo sladké alebo trest“. Do Ameriky sa halloween dostal s prisťahovalcami z Írska a Škótska v čase hladomoru. Práve tam sa pôvodne svetlo vkladané do repy prenieslo na svetlo, ktoré umiestňujú do tekvíc. A tak ho všetci zmodernizovane poznáme v podobe strašidelne ozdobených domov, vyrezávaných tekvíc a halloweenskych párty. A ako vznikol názov Halloween? Ide o skratku spojenia “All Hallows ‚Eve”, ktorým sa v staroangličtine označoval predvečer dňa všetkých svätých.

Niektorí ľudia tzv. Halloween vyslovene odmietajú, niektorí si naopak kľudne zájdu aj na Halloweensku party. Mne osobne tento “sviatok” nerobí žiadne vrásky a keďže víkend bol pomerne kľudný, tak som sa pustila aspoň do pečenia. Tentokrát do pečenia “halloween fingers” tzv. halloweenskych prstov.

halloween_finger

Ingrediencie:

  • 210 g hladkej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 2 ks vaječných žĺtkov
  • 1 vanilínový cukor
  • červené potravinárske farbivo
  • mandle

Postup na prípravu:

Všetky ingrediencie zmiešame, cesto vypracujeme a uložíme do chladničky na druhého dňa. Druhý deň ho necháme pri izbovej teplote povoliť a začneme s tvarovaním prstov. Nožom si naznačíme záhyby a miesto nechta prilepíme mandle. Následne pečieme pri teplote 180°C približne 10 – 15 minút. Po vytiahnutí necháme prsty vychladnúť a dozdobíme červeným potravinárskym farbivom.

Prajem krásny predĺžený víkend 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *